Olika maränger
Jag som många andra har väl följt "Hela Sverige bakar" och har plötsligt inget att göra på torsdagskvällar? ;)
5 dl strösocker
1 nypa salt
Sätt ugnen på 150 grader, varmluft.
Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 65 grader.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp/assistent tills den svalnat. Klicka ut marängen.
Grädda marängen i mitten av ugnen i cirka 40 min-1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
Italienska maräng.
Detta är perfekt till frosting, och topping till tårtor & cupcakes. Eftersom man med fördel bränna av med en gasolbrännare.
300 g strösocker
100 g vatten
150 g äggvita
30 g strösocker
Koka upp den första mängden socker med vattnet till 120-125-grader. Börja vispa när sockerlagen är 110-115 grader. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall.
Schweiziskamaränger!
Vanliga maränger
Passar perfekt när man vill ha torra maränger som tex. i en marängsviss!
Eller till barnen som vill ha något sött. Jag brukar göra minimaränger, och då fägrar jag smeten med karamellfärg. Det blir perfekt till barnen. Eller som dekor på en frosting.
300 g strösocker
300 g äggvita
300 g florsocker
Vispa strösocker och äggvita. Blanda ner florsockret.
Spritsa ut till önskad form och storlek, grädda i ugnen i 110-130 grader beroende på storlek.
Låt marängerna torka i ugnen över natten – låt ugnen sjunka till 90 grader innan de sätts in. Marängerna ska vara torra rakt igenom.
Jag hopas att jag har kunnat bistå med någon klarhet i detta.
Men som mycket annat så funkar det jättebra med att prova sig fram också.
Maränger är ju så gott :)